L'esport en el medi natural: una activitat essencial.

L'esport en el medi natural: una activitat essencial.

Aprofitant la Celebració del Dia Internacional de l'Esport i del Dia Mundial de la Salut, recordem la importància de la nostra Federació, les seues activitats i els valors que fomenta.
1
Equip de comunicació

 

Que la pràctica esportiva a l'aire lliure aporta beneficis extra sobre la salut és de sobres conegut. Com assenyala l'Organització Mundial de la Salut l'activitat física millora el benestar general, contribueix a la prevenció i gestió de malalties no transmissibles, redueix els símptomes de la depressió i l'ansietat, millora les habilitats de raonament, aprenentatge i judici, i assegura el creixement i el desenvolupament saludable dels joves. Quan aquesta pràctica es trasllada al medi natural es deixa arrere l'aire contaminat dels entorns urbans i es pot respirar aire pur.

 

Però és que, a més, la nova Llei de l'Esport 39/2023 estableix que l'esport es tracta d'una activitat essencial “que es realitza amb objectius relacionats amb la millora de la condició física o emocional, amb l'adquisició d'hàbits esportius saludables o amb l'ocupació activa del temps d'oci, realitzada en instal·lacions o en el medi natural”.

 

En el Dia Internacional de l'Esport per al Desenvolupament i la Pau, que se celebra hui, i que coincideix en proximitat amb el Dia Mundial de la Salut, que es commemora demà, volem posar en valor els nostres esports de muntanya: que aporten un temps per a la desconnexió i la reflexió. L'esport de muntanya requereix de tota la concentració i obliga a desconnectar de les distraccions de la tecnologia.

 

En el cas del senderisme, caminar sense pressa i en harmonia amb la naturalesa convida a la introspecció. I es potencien i desenvolupen competències quant a orientació i resolució de problemes.

 

A més, des de la Federació d’Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana (FEMECV) hem col·laborat amb el Grup GEICAM d'Investigació en Càncer de Mama amb l'objectiu d'investigar i donar a conéixer els beneficis de l'esport de muntanya en pacients amb càncer de mama.

 

Fruit d'aquesta cooperació, la revista GEISALUS, editada per GEICAM, va publicar un article, en la seua edició 33, on es detallen les característiques de la pràctica esportiva muntanyenca i la conveniència d'aquest exercici en persones amb aquesta malaltia. Es destaquen, no sols les millores i avantatges a nivell físic i fisiològic, sinó també a nivell terapèutic. També s'introdueixen recomanacions, equips i materials específics per a cada activitat, així com aspectes relacionats amb metabolisme i nutrició en muntanya.

 

Segur en cas d'accident

La Federació d’Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana recorda la importància d'estar cobert per una assegurança d'accidents a la muntanya a l'hora de participar en activitats esportives i excursions. Aquest tipus d'assegurances cobreix el rescat en cas d'accident, l'assistència mèdica i la rehabilitació en el cas que les lesions necessiten una teràpia de recuperació.

 

A més de la cobertura que ofereix la llicència nacional, FEMECV disposa d'una llicència autonòmica que cobreix la gran majoria de les modalitats esportives en la categoria de no competició i ofereix cobertura en tot el territori valencià, així com en les cinc províncies limítrofes. I va acompanyada de tots els avantatges d'estar federat en FEMECV, per la qual cosa els seus titulars es beneficien d'accés a activitats i formacions federatives, participació en projectes sobre l'entorn natural, descomptes i consells i assessorament.

 

Per a totes aquelles persones que no busquen una llicència federativa anual i que vagen a practicar activitats de muntanya de forma molt puntual, FEMECV posa a la seua disposició les assegurances temporals. Aquests estan disponibles en dues modalitats en funció de la seua duració: cap de setmana o 7 dies. La seua contractació ha de realitzar-se un mínim de tres dies abans que haja d'entrar en vigor. La cobertura de cap de setmana abasta divendres, dissabte i diumenge. Mentrestant, l'opció d'una setmana cobreix 7 dies naturals continus.

 

Patrocinadores: