Crònica de la Jornada de Seguretat en Muntanya de la FEMECV

Crònica de la Jornada de Seguretat en Muntanya de la FEMECV

El passat 13 d'abril de 2024 es va celebrar la jornada de seguretat en muntanya organitzada per la FEMECV, en col·laboració amb l'Ajuntament de Montanejos i amb l'associació nacional SOSMontaña.
a

 

A l'esdeveniment van assistir 26 persones, la majoria pertanyents a clubs de muntanya d'Alacant, València i Castelló, sense que predominaren d'alguna de les províncies.

La jornada va començar amb la inauguració de la mateixa per part del president de la FEMECV, Carlos Ferris, que a més d'agrair a l'Ajuntament de Montanejos la cessió de la sala de Vila Purificació, va recordar el treball constant que es fa des de la FEMECV en matèria de seguretat i salut, com la revisió de les condicions de l'assegurança federativa, seguiment dels accidents que es comuniquen a la companyia d'assegurances, el pla d'instal·lacions esportives en muntanya i la formació de equipadors/as en el medi natural, i diverses formacions relacionades amb la seguretat en muntanya.

La següent xarrada la va oferir el Vocal de Seguretat, Salut i Formació de la FEMECV, Pedro Carrasco, que va fer un resum dels diferents errors que podem cometre tant en la fase de planificació com de preparació i execució de les activitats en muntanya, en aspectes com a fallades en la planificació, en l'equip i material, en seguretat viària durant el transport, aspectes del terreny muntanyenc, la meteorologia, orientació i navegació, i el factor humà. La xarrada va concloure amb unes lliçons que havien de ser apreses arran d'aquests errors, que hem de posar evitar durant les activitats que organitzem, per mitjà d'aplicar un mètode sistemàticament, una autoavaluació constant i una formació contínua.

L'assessor mèdic de la FEMECV, Jorge Juste, va continuar amb un tema polèmic com és el de l'exigència dels reconeixements mèdics en els esports de muntanya com una mesura de prevenció de la mort sobtada durant la pràctica esportiva. Jorge Juste va repassar l'evidència científica tant en matèria de mort sobtada com les mesures que s'han pres en altres països, arribant a la conclusió que hauria de ser exigible en tot esport practicat a alta intensitat.

El següent torn d'intervenció va tornar a Pedro Carrasco, que es va centrar en les diferents normatives que regulen l'activitat de guies voluntaris i voluntàries i de guies professionals, les seues conseqüències econòmiques i en la contractació. Finalment ser van veure quatre casos judicials en els quals es va analitzar la diligència o negligència de monitors i guies d'activitats en muntanya. La conclusió va ser que les persones guies voluntàries i guies professionals han d'estar qualificades i preparades per a complir funcions similars a l'hora de guiar grups en muntanya.

En un pla més relacionat amb la resolució de problemes durant la pràctica esportiva en muntanya, Jorge Juste va repassar els principals signes d'alarma que es produeixen amb més freqüència en aquestes activitats, dolors en diferents parts del cos, marejos, alta o baixa temperatura corporal, malament d'altura, i fins i tot problemes intestinals. La conclusió que va extraure Jorge Juste és que cal aprendre a escoltar els senyals que ens mana el nostre cos per a saber quan hem d'interrompre l'activitat esportiva.

Per part seua, una altra col·laboradora de la Vocalia de Seguretat, Salut i Formació de la FEMECV, Raquel Díez, que també és metgessa del grup de rescat en muntanya dels Bombers de València, va abordar quins són els recursos per al rescat en muntanya amb què compten les tres províncies de la Comunitat Valenciana, si bé la província de Castelló no compta amb mitjans de rescat aeri sanitaritzat. La conclusió va ser que el rescat aeri en muntanya agilitza l'atenció a la víctima, ha d'estar sanitarizado i per a la seua major eficiència és fonamental l'alerta a temps i eficaç.

La sessió posterior al descans per a menjar, va estar a càrrec de Mikel Forcada, professor universitari jubilat, que combina la muntanya amb la seua afició amb les radiocomunicacions en el projecte “Summits on the air”. Mikel Forcada va exposar a l'auditori les diferents possibilitats d'ús de sistemes de radiocomunicacions sense necessitat de llicència de radioafición. A continuació, la xarrada es va dirigir a conéixer les capacitats, facilitat d'adquisició i extensió dels terminals PMR-466, que poden arribar a permetre comunicacions a desenes de quilòmetres, i els avantatges d'adoptar el canal 7-7 com a canal de seguretat en muntanya que qualsevol persona que siga a la muntanya es mantinga a l'escolta per si hi ha qualsevol petició d'ajuda.

En les jornades vam tindre l'oportunitat de comptar amb Miguel Anta, director de l'Escola Valenciana d'Alta Muntanya (EVAM) i de TOSSAL, el centre autoritzat d'ensenyaments esportius de la FEMECV, a més de ser un professional del guiat en muntanya, en escalada i en alta muntanya. Miguel Anta va abordar qüestions relacionades amb el lideratge en muntanya, que és una habilitat essencial per a qualsevol persona que assumisca alguna responsabilitat respecte a altres persones menys experimentades. La conclusió de la xarrada va ser el lideratge natural només es pot aconseguir quan es tenen recursos per a un coneixement i domini complet dels diferents aspectes de l'activitat, i això només es pot aconseguir amb una planificació conscienciosa i metòdica.

Les últimes xarrades de la jornada van estar dedicades a aspectes relacionats amb els primers auxilis. Majo Carillo, col·laboradora de la Vocalia de Seguretat, Salut i Formació de la FEMECV i presidenta de l'associació nacional SOSMontaña, ens va fer reflexionar sobre quins continguts i característiques hauria de tindre una formació en primers auxilis perquè siga útil durant les activitats de muntanya.

A continuació, Raquel Díez va repassar el protocol d'actuació en cas d'accident en muntanya, amb els consells i recomanacions més importants a l'hora de col·laborar amb el rescat aeri en muntanya. La conclusió va ser sempre s'ha de Protegir, Avisar i Socórrer (PAS) i que és fonamental formar-se en primers auxilis per a donar una atenció adequada a la víctima i poder actuar de manera segura quan arribe l'ajuda professional.

Finalment, Majo Carrillo va abordar una de les preguntes més freqüents i també més complexes de respondre, com és com hem de fer la nostra farmaciola en muntanya. Per a això, Majo Carrillo va repassar les principals variables que hem de tindre en compte per a adequar la farmaciola a l'activitat i als nostres coneixements de primers auxilis.

Al llarg de tota la jornada les persones que van participar van anar traslladant a cada ponent les seues preguntes, dubtes i compartint les seues experiències. En finalitzar traiem unes conclusions, a mode de resum, de la jornada i avaluem com havia anat, per a poder millorar i transmetre millor les iniciatives de la FEMECV al públic interessat.

En definitiva, una completa jornada dedicada a diferents aspectes de la seguretat en muntanya, comptant amb persones expertes en les seues respectives especialitats, i amb un públic molt 

 

Patrocinadores: