Meteorología

METEO I MUNTANYA
 

La meteo i la muntanya són dos mons apassionants que caminen de la mà, tenen una relació molt estreta.
 

La muntanya té incidència directa en l’oratge i en el clima de cada zona, i a l’hora la meteo es manifesta de forma molt peculiar, de forma diferent i fins i tot podríem dir de forma accentuada a la muntanya.
 

Eixir a la muntanya sense una bona informació meteorològica hui en dia no té sentit més tenint en compte la revolució que a suposat des de fa unes dècades internet a l’hora d’accedir a les previsions meteorològiques, a les dades online en temps real, a imatges de satèl·lit o de radar…informació bàsica per afrontar amb seguretat qualsevol activitat a l’aire lliure.
 

La informació meteorològica és important i internet ens posa al nostre abast un bon grapat de webs perquè la nostra eixida a la muntanya no ens depare cap sorpresa. 
 

La meteo a la muntanya és previsible…només em de tindre en compte que es tracta de previsions diferents i pots ser més difícils i que barrejades amb la prudència, la planificació i la coherència poden evitar-nos molts problemes.
 

Als mòbils podem trobar previsions, però estan fetes de forma automàtica i per això sempre és aconsellable consultar webs d’organismes o entitats que les facen amb coneixement del medi, del entorn, del relleu perquè en última instància jugaran un paper determinant en el comportament dels fenòmens meteorològics.
 

Trobem webs de àmbit general
www.aemet.es
www.eltiempo.es
www.tiempo.com
www.meteosat.com 
 

Les webs internacionals mes recomanables:
www.mettofice.gov.uk
www.meteofrance.com
www.weather.com
www.windy.com
 

Existixen webs que ens proporcionen informació online
La pionera és www.meteoclimatic.net que ens dona informació de tota Espanya i la web de la Associació Valenciana de Meteorologia, de aficionats, www.avamet.org on podem consultar les condicions meteorològiques en temps real a la Comunitat Valenciana.
 

A banda de les previsions generalistes també podem optar per previsions més locals confeccionades per meteoròlegs i geògrafs que ens seran de gran utilitat per preparar eixides o rutes per la muntanya
www.oratgenet.com 
 

Consultar webs especifiques d’un lloc concret, i de reconegut prestigi també és molt recomanable:
https://www.meteo.cat
https://meteomuntanya.cat/ 
 

Poder consultar imatges de radar ens pot lliurar de més d’un ensurt
https://www.aemet.es/es/eltiempo/observacion/radar 
La web https://www.meteociel.fr/observations-meteo/radar2.php ens dona accés a imatges de radar de bona part d’Europa i del món