Actualitat i posicionament de la FEMECV en temes de medi ambient i esports de muntanya.

Actualitat i posicionament de la FEMECV en temes de medi ambient i esports de muntanya.

El divendres 3 de juny la Federació va organitzar una taula redona sobre aquests temes, dins dels actes del 5 de juny Dia Mundial del Medi Ambient.
  • icono
    Junta Directiva
  • icono
    Medi ambient
Àrea de Comunicació

 
L'acte organitzat en el Centre Municipal d’Esports d'Alcoi i en col·laboració amb el Centre Excursionista Alcoi va reunir un nombre important de federats, federades i clubs preocupats per la conservació i ús sostenible de les muntanyes.
 
El president de la FEMECV, Carlos Ferrís, va fer un repàs dels nombrosos fronts oberts per la Federació i els clubs en relació a l'autorització de proves esportives en parcs, la regulació de l'escalada i barrancs en alguns parcs i paisatges, i la necessitat de millorar els processos de participació del nostre col·lectiu en les juntes rectores dels parcs.
 
També es va comentar l'última revisió de les normes de gestió de la Red Natura de les serres d'Alacant on s'han acceptat algunes de les nostres al·legacions, així com el moment tan important amb la modificació del reglament forestal de la CV que revisa decrets tan significatius com el decret de senderisme i esports de muntanya, el decret d'acampades i refugis i el decret de circulació i trànsit per zones forestals de la CV. En aquest sentit, es va parlar de la sol·licitud de major sensibilitat per part de la Conselleria de Transició ecològica perquè abans de traure un document normatiu a exposició pública poder revisar-lo prèviament amb la FEMECV, perquè el document siga el més consensuat i adequat des del punt de vista tècnic. El President va dir que “a causa de la falta de sistemes de dialogue reals i estables amb la Conselleria, s'ha decidit temporalment no assistir a les 14 juntes rectores dels parcs on estem representats, ni al CAPMA, encara que ja podem dir que s'han oberts canals de comunicació amb Medi Ambient per a revisar conjuntament normatives que ens afecten com a muntanyencs i que esperem que tinguen bons resultats després d'anys d'espera, com és el cas de la revisió del decret senderisme i falta d'ajudes a la xarxa de senders homologats, la tardança a autoritzar proves esportives en parcs o el conflicte d'accés al pic de Penyagolosa entre altres assumptes pendents”.
 
Per part, Alex Perales del Club Costa Blanca d'Alacant va explicar el llarg procés de negociació per a regular l'escalada en Aixortá (Castell de Castells). Després de 2 anys s'ha aconseguit passar d'una proposta de prohibició total per flora protegida a una proposta de regulació. En relació a aquesta regulació, escaladors han desequipat unes 20 vies d'escalada, mantenint-se unes 80 en la zona escalada, de comú acord amb la Conselleria de Medi Ambient i l'ajuntament gestor del paratge municipal. Es va comentar que s'ha creat una xarxa de persones escaladores voluntàries per comarques a Alacant que estiguen atents a totes aquestes noves regulacions de l'escalada i barrancs.
 
Patxi Rubio, escalador de Petrer i representant de la FEMECV en el Paisatge Protegit del Maigmó, va explicar els problemes que té l'escalada i el senderisme en aquest paisatge i altres d'Alacant, i com des de la Junta Rectora s'està demanant un grup de treball d'activitats esportives als parcs de muntanya d'Alacant. L'objectiu és aconseguir regulacions consensuades i científiques entre els gestors dels paisatges i els representants de la FEMECV. L'experiència al Maigmó fa molt necessari treballar aquests temes amb els gestors dels espais naturals, però negociant alternatives per a fer compatible conservació i ús esportiu, que aporta no sols salut, sinó també beneficis a les zones rurals.
 
Es van exposar les últimes reunions que el president de la FEMECV ha tingut amb presidents d'altres Federacions esportives i amb la Generalitat Valenciana per a millorar les autoritzacions de proves esportives que precisa una millora i agilitació administrativa, així com les últimes reunions amb Conselleria de Medi Ambient perquè tinguen en compte les al·legacions que es presenten al juny a la Generalitat Valenciana, en relació al reglament forestal que modifica aspectes importants per al senderisme, els esports de muntanya, les acampades i vivac, i la circulació per terrenys forestals i els permisos necessaris grups.
 
La taula va finalitzar amb preguntes dels federats, federades i clubs sobre regulacions dels esports de muntanya, i es va concloure que els clubs i representants del col·lectiu en les juntes rectores de parcs hem de tindre una posició més activa i que és necessari demanar a l'administració ambiental que s'assega a analitzar cada activitat esportiva amb totes les dades objectives per a arribar a solucions consensuades com es va fer amb la zona d'escalada d’Aixortà i fa dècades amb el Penyal d'Ifach.
 
El cicle de taules redones contínua aquest divendres 10 a Torrent. “La seguretat i la prevenció a la muntanya. Seguretat en les activitats i en les instal·lacions esportives en muntanya”, seran les temàtiques que es tractaran.
 

Patrocinadores: