Entrevista a fons amb Luis Fer Sánchez

Entrevista a fons amb Luis Fer Sánchez

El Vocal de Carreras per Muntanya Luis Fer Sánchez, porta des de molt jove corrent per muntanya i va conéixer el món de la competició de Carreres per Muntanya de la mà dels seus companys d'entrenament.
Departament de comunicació

 
Pots contactar amb ell, o amb qualsevol membre de la Junta Directiva des d'ACÍ.
 
    Com es va iniciar en aquesta disciplina?
Vaig començar a córrer de major, amb 23-24 anys. Sóc asmàtic i de xicotet sempre em van dir que no podia fer atletisme. Sent adolescents els meus amics i jo començarem a anar a muntanya a fer escalada, bici i demes, a poc a poc alguns començarem a dedicar més temps a córrer per la muntanya i des de llavors ací seguim.
Era quan van començar a organitzar-se aquest tipus de carreres. La primera lliga en la CV va ser en el 99 i nosaltres començarem sobre el 2003 aproximadament.
D'altra banda, ja com a aficionat a la muntanya, vaig començar a estudiar Ciències de l'Esport i en quart de carrera vaig fer les pràctiques en la Federació, per la qual cosa vaig començar a ficar-me en aquest món i a col·laborar portant la tecnificació i els entrenaments d'alguns joves.
 
     Com van ser aquests inicis?
Volíem que els joves començaren a córrer per muntanya. Vaig començar a entrenar a alguns xavals, alguns van competir i fins i tot van guanyar la Copa d'Espanya en les seues categories.
Com m'agradava l'esport, la muntanya i el treball amb els joves, perquè havia estudiat per a això, unia tot en aquest àmbit.
 
      Des de quan està al capdavant de la vocalia?
Des del 2008 sempre he estat col·laborant amb la vocalia i és en 2019 quan Carlos em va oferir estar al capdavant. El meu desig sempre ha sigut que les carreres per muntanya funcionen i estiguen en la Federació i és el que intente.
 
     Com és el treball que es fa des de la vocalia de Carreras per Muntanya?
Comptem amb un equip molt format i coneixedor de l'esport. Cadascun té la seua “àrea de treball”, sent jo una mica l'eix central, però en les reunions tots ens informem de què s'està fent i encarreguem d'aportar o ajudar-nos en tot.
El seleccionador fa el seguiment dels corredors que conformen la selecció. Tres persones s'encarreguen de la tecnificació i potenciem que els xavals continuen corrent. Fem algunes concentracions perquè es coneguen més enllà de l'àmbit de la competició, se'ls fa formacions sobre diferents àmbits, alguns estudis per a veure la seua evolució i estat...
Com, a més, han aparegut noves categories per a més joves, busquem a aquests xavals nous perquè no vegen a la Federació simplement com una organitzadora de carreres; sinó que la senten com un suport. Els oferim portar-los els entrenaments, orientar-los.
També organitzem, juntament amb els clubs, totes les proves: ultra, verticals i carreres en línia. Revisem anualment el reglament per a adaptar-lo a noves necessitats, com a noves modalitats. A través del responsable d'àrbitres de carreres per muntanya, ens comuniquem amb la resta dels àrbitres que ens traslladen problemàtiques o dubtes respecte al reglament.
 
     De quina popularitat gaudeix aquest esport entre els valencians?
La Comunitat Valenciana va ser una de les primeres autonomies on es va desenvolupar aquesta disciplina. De fet, la primera Lliga de la nostra regió va ser en 1999 i la primera Copa d'Espanya va ser en 2001. Començarem abans que Espanya.
És una disciplina que ha crescut moltíssim, tant en participació com en investigació, a tot el món.
Encara que ara per la crisi sanitària hi ha hagut que frenar i posposar moltes carreres, el volum de proves que se celebraven és altíssim. En aquest sentit intentarem racionalitzar aquest tema per a fer que la celebració d'aquestes proves siga sostenible i respectuosa amb l'entorn.
 
  Quin grau de tecnificació té en la Comunitat Valenciana?
Els xavals joves cada vegada estan prenent més protagonisme, cada any participen més i el seu nivell és major. Tenen molt potencial.
També és cert que hem d'investigar sobre aquest aspecte. No hi ha estudis sobre com afecta la pràctica d'aquesta disciplina esportiva, que és molt exigent, en edats primerenques. No és tan important arribar jove a l'elit com després mantindre's.
 
    Quin perfil tenen els tecnificats de FEMECV?
Podem gestionar un volum de 30-32 xavals i d'aquests, portar a la meitat a un nivell més elevat perquè puguen accedir a la selecció valenciana en categories inferiors.
Des de l'any passat tenim la categoria infantil, de 13-14 anys. Quant a sexe, tenim xics en totes les categories. Falten xiques en les categories més baixes, per la qual cosa fomentarem la seua presència en les carreres. Ací jugarà un paper molt important la nostra participació en el programa Esport a l’Escola.
Ara els xavals només competeixen en el Campionat, que és una prova única, tant vertical com en línia. Per a l'any que ve intentarem ficar en la Copa una prova amb distància més curta perquè des de la pròpia Federació hi haja una major varietat de proves.
 
 

Patrocinadores: