Entrevistes a fons amb Yaiza Fernández.

Entrevistes a fons amb Yaiza Fernández.

És la Cap d'Estudis de l'EVAM i de TOSSAL, Centre Autoritzat d'Ensenyaments Esportius de la FEMECV. Responsable del seu bon funcionament i d'oferir un servei de qualitat i professionalitat, treballa braç a braç amb el director d'aquestes àrees formatives de la nostra Federació.
  • icono
    EVAM
  • icono
    TOSSAL
hola

Com van ser els teus inicis a la muntanya i quina és la teua formació en aquest camp?
 

Van ser els meus pares els qui em van transmetre l'amor per la muntanya des de xicoteta. Tots els caps de setmana anàvem al camp a fer rutes caminant, amb bicicleta o a passar el dia. Sempre estava pujada als arbres. 
 

Una vegada vaig entrar en la universitat per a estudiar Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport, vaig fer un curs d'iniciació a l'escalada, ja que sempre m'havia cridat l'atenció. I així va ser com vaig aprendre els aspectes bàsics i vaig conéixer a la gent amb la qual vaig fer els primers passets en aquest esport i estil de vida.
 

Em vaig formar com a àrbitre autonòmic d'escalada de competició i més endavant vaig decidir iniciar la meua formació com a tècnic esportiu, formació que espere amb il·lusió poder ampliar en un futur.

 

Explica'ns en què consisteix el teu treball
 

La meua labor és, principalment, administrar les plataformes de gestió educativa amb les quals treballem de manera conjunta amb la Conselleria d'Educació. Així com contactar amb els instituts adscrits, ajuntaments, inspecció educativa, alumnat etc. Treballant sempre de manera conjunta i coordinada amb la resta de l'equip directiu de l’EVAM i del Centre Autoritzat TOSSAL.

 

Són l’EVAM i el Centre Autoritzat TOSSAL entitats reconegudes en l'àmbit muntanyenc valencià?
 

Té cert reconeixement dins del col·lectiu muntanyenc, sobretot l'Escola Valenciana d'Alta Muntanya (que va rebre en 2019 un reconeixement de la FEDME pels seus 60 anys de trajectòria), però al seu torn són desconegudes per a part de la població aliena a la Federació. 
 

A poc a poc s'està visualitzant més en què consisteixen cadascuna d'elles, creixent en qualitat i quantitat d'oferta formativa.


Quant a nivell formatiu com ens trobem respecte a altres autonomies?
 

Les federacions territorials són molt heterogènies, trobant algunes amb molta activitat i altres que compten amb menys possibilitat d'oferta acadèmica per diversos motius. 
 

En l'actualitat, la nostra federació és una de les quals major ventall formatiu té.

 

Quins objectius tenen les escoles a mitjà termini? A quins reptes s'enfronten?
 

Aquest curs, en TOSSAL, hem aconseguit oferir totes les modalitats dels cicles mitjans, escalada, barrancs i mitjana muntanya, així com el cicle superior d'escalada. L'objectiu és poder continuar oferint aquests i donar-li cada any major qualitat al contingut i l'ensenyament d'aquests.

 


Com es gestiona i planifica la docència d'una formació tan pràctica com pot ser la de Tècnic esportiu?
 

Sobre la base de la legislació establida a nivell nacional, en el nostre cas pel CSD, les comunitats autònomes estableixen els decrets autonòmics, els quals són els pilars que el Centre Autoritzat utilitza per a establir la planificació del curs. I amb tot això s'organitzen les classes d'àmbit teòric i pràctic amb la col·laboració directa de tutors i professorat.

 


Com explicaries per a què serveix cadascuna d'aquestes escoles a un nouvingut a la Federació i al món esportiu?

TOSSAL és un centre que compta amb l'autorització de la Conselleria d'Educació, treballant de manera conjunta i impartint formació reglada d'ensenyaments esportius de règim especial, és a dir, els cicles de tècnic esportiu en les diferents especialitats.
 

Per la seua part l’EVAM ofereix cursos per a esportistes, formació contínua, titulacions federatives i titulacions oficials, abastant des de la iniciació fins al perfeccionament en diferents modalitats.


 

Patrocinadores: