Reflexions sobre l'impacte socioeconòmic dels esports de muntanya

Reflexions sobre l'impacte socioeconòmic dels esports de muntanya

El 18 de novembre va tindre lloc a Vistabella del Maestrat unes Jornades organitzades per la FEMECV en col·laboració amb l'Ajuntament i la FVMP.
1
Equip de comunicació

 

Aquesta Jornada forma part de les activitats del 60 aniversari de la FEMECV, i en la inauguració van ser presents representants de l'Ajuntament de Vistabella i el president de la FEMECV, explicant la necessitat de conéixer experiències d'ajuntaments, empreses i refugis de muntanya que aposten pels esports de muntanya i el senderisme com a dinamitzadors de les zones rurals.


En primer lloc, es van presentar els ajuntaments d'Iàtova i Montanejos (tots dos amb conveni amb la FEMECV) que van explicar les inversions que fan des de fa anys en instal·lacions esportives a la muntanya com a senderes, zones d'acampada, escalada i vies ferratas, circuits de carreres per muntanya, interpretació del patrimoni natural i cultural… etc., així com l'organització d'esdeveniments esportius en el seu municipi que ajuden a generar desenvolupament local al llarg de l'any.


D'altra banda, el refugi de Riglos (Osca) va presentar el seu model de gestió i promoció dels esports de muntanya (escalada, senderisme i esports d'aventura) així com altres activitats socioculturals que realitzen amb la població local i escolars. També es va presentar per part de la Federació Aragonesa de Muntanya la xarxa de 17 refugis d'Aragó que aposten pels esports de muntanya i el model de gestió que funciona des de fa anys amb els guardes i municipis, destacant el model del refugi-escola de Benasc a Pirineus i el de Alquezar (Sierra Guara). 


Des de Beceite es va presentar per part de l'Associació d'empresaris de turisme actiu de la comarca, el model de gestió i promoció dels esports de muntanya i senderisme en la Matarranya, així com les iniciatives que empresaris i ajuntament han desenvolupat en la zona com potenciar el senderisme a través de productes com Estels del Sud, regulació de la zona del Parrisal, i potenciació del turista europeu que busca paisatges de muntanya i naturalesa.


Finalment, la Universitat Catòlica de València va presentar algunes investigacions que han realitzat des de fa anys sobre senderisme a Europa i a Espanya, i en concret un treball a la província de Castelló sobre els GR i allotjaments. Es va anunciar la celebració del 2n Congrés Internacional de Senderisme i Esports de muntanya per a novembre de 2024, i es van explicar diferents línies d'estudi per a potenciar el senderisme en zones de muntanya innovadors i que atenen les noves demandes del practicant d'esports de muntanya i senderisme.


En la jornada van ser presents i van participar federats, clubs, ajuntaments, empresaris i representants de l'Ajuntament de Vistabella i tècnics del Parc Natural de Penyagolosa. Per a finalitzar l'alcalde de Vistabella va agrair la realització de la Jornada al seu poble, i el president de la FEMECV Carlos Ferrís, va indicar que la idea és treballar en col·laboració amb l'Ajuntament i el Parc Natural de Penyagolosa, amb la posada en marxa quan acaben les obres del Refugi-Escola de la Generalitat Valenciana que està desenvolupant la Direcció General d'Esports a Sant Joan, i que sens dubte serà un factor de desenvolupament de la formació en esports de muntanya en aquesta zona de l'interior de Castelló.
 

Patrocinadores: