Celebrem el Dia Internacional de les Muntanyes

Celebrem el Dia Internacional de les Muntanyes

Des de la FEMECV reivindiquem un muntanyisme més sostenible
  • icono
    Muntanya i Sostenibilitat
Departamento de Comunicación

 
 
Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Muntanyes, el passat 11 de desembre, vam presentar una declaració institucional per a reivindicar unes muntanyes més sostenibles. Aquest manifest es va donar a conéixer a Xàbia, en un esdeveniment desenvolupat a la Casa de la Cultura, que va comptar amb la presència del president de la FEMECV, Carlos Ferrís; el director del parc natural del Montgó, Joseba Rodríguez; Alberto Tur i Antonio Miragall, regidors d'Esports i Medi Ambient, respectivament, de l'Ajuntament de Xàbia, i Rafa Serra, president del Centre Excursionista de Xàbia.
 
Des de la FEMECV volem educar i sensibilitzar a la població sobre la importància que tenen les muntanyes per a l'equilibri del planeta i per al desenvolupament d'esports a l'aire lliure i l'inestimable paper de la pràctica federada per a aconseguir aquests objectius. Per això exposem:
 
El muntanyisme, com a pràctica esportiva, compta amb més d'un segle de trajectòria a Espanya i la Comunitat Valenciana. Però, a més d'esport, es tracta d'una forma de vida i de contacte amb la naturalesa.
Les activitats esportives en la naturalesa són importants per al desenvolupament personal i permeten gaudir de l'entorn i la naturalesa.
La pràctica del muntanyisme hauria de tindre el mínim impacte en el medi natural.
Són necessàries mesures de restricció per a evitar la massificació i l'excessiva concentració de persones a les muntanyes.
Des de la FEMECV volem que les persones que estimen les muntanyes i vulguen realitzar activitats esportives i culturals en elles, ho facen amb seguretat i, si pot ser, en equip.
Les activitats esportives en zones de baixa, mitjana i alta muntanya precisen d'una formació prèvia perquè l'acostament a aquests espais naturals siga sostenible i responsable. El col·lectiu muntanyenc de la Comunitat Valenciana, organitzat en centres excursionistes i clubs de muntanya ofereix i difon aquest coneixement tan necessari.
S'ha de potenciar la mobilitat sostenible i l'ús de transport públic o col·lectiu per a accedir a les muntanyes
L'accés a cims o altres llocs fràgils ha de realitzar-se per mitjans no motoritzats ni mecànics.
Quant a la urbanització i creació de noves infraestructures a les muntanyes, cal que s'establisquen majors criteris de control que fomenten la seua conservació i la preservació del seu estat natural per a les generacions futures.
 

Patrocinadores: