Crònica del Curs de Supervivència de Dona i Muntanya.

Crònica del Curs de Supervivència de Dona i Muntanya.

Els dies el 8 i 9 de juny 2024 en Xorret de Catí, en el terme municipal de Castalla, província d'Alacant, es va realitzar aquesta jornada formativa organitzada per la Vocalia de Dona i Muntanya i la EVAM.
  • icono
    EVAM
  • icono
    Dona i Muntanya
a


Manuel Jesús Calleja Pinilla, tècnic de la EVAM, va ser el responsable del curs, que va comptar també entre l'equip docent amb María de la Vall Aranda Rodríguez, i els col·laboradors Jonathan i Devora, Comandament d'Operacions Especials de Rabasa (Alacant), i RIASPORT.

El dissabte 8 de juny a les 10.00 hores donava inici a la formació del primer curs bàsic de supervivència en muntanya, un total de 6 dones i 4 homes, en aquesta ocasió el començament de la formació es va establir en la zona dels berenadors de Xorret de Catí.
 

Després de la benvinguda es va procedir a informar de les característiques del curs i se'ls va fer lliurament d'una bossa d'interés i aplicació per al curs (ració d'emergència, coordine de 15 metres de paracaigudes, fogó cremador, pastilles de combustible sòlid, mistos, pastilles potabilitzadores, botella termo, cartografia, fitxa d'autoprotecció i supervivència).

Posteriorment, es va impartir el taller d'autoprotecció, seguretat, material i recursos necessari per a la supervivència, es va exposar tot el material necessari per a les pràctiques. Es va realitzar una avaluació inicial de coneixements en matèria de cartografia, nusos i activitats relacionades amb la muntanya experimentada per les participants.

Pràctiques d'adquisició, control i potabilització d'aigua, primers auxilis bàsics en supervivència i una pràctica de nutrients necessaris per a la supervivència, van ser els continguts tractats a continuació.

A la vesprada, es van realitzar pràctiques de recursos per al bivaqueg (construcció de refugis), preparació de motxilles i control d'equip per a la posterior activitat, en la qual, dividits en dos grups, van progressar en muntanya que partint d'una cota de 700 metres sobre el nivell de la mar i arribant als 1.200 metres. En eixe punt s'havien preparat dos escenaris simulats (un defalliment per baixada de sucre i una caiguda amb lesió de turmell) en els quals es van haver de prendre decisions.

Va arribar el moment d'establir el bivac. Però després del reconeixement de la zona i tenint en compte les condicions meteorològiques adverses, es van establir les mesures preventives ineludibles per a evitar exposicions innecessàries al fort vent i la pluja. 

Durant el temps que va romandre la intensa pluja, vam romandre dins un refugi cova de la zona, on aprofitem per a preparar una ingesta amb diferents nutrients i caldo calent preparat amb diferents tipus de vegetació de la zona. A mitjanit, es va poder preparar el bivac, garantint la seguretat.

A l'alba, es va preparar un desdejuni calent amb la ració d'emergència que es va dotar a totes les participants. En finalitzar, es va començar amb la construcció de refugis amb troncs, aprofitant per a fer neteja de la zona, i amb l'ús d'eines (destrals, serres i navalles) i nusos. Després es van iniciar les pràctiques de marcatge de zona, per a la presa d'helicòpters i els diferents procediments de senyalitzacions SOS. Posteriorment, es va recollir tot sobre la zona d'activitat, fent una batuda de neteja i es va començar el retorn a la zona inicial dels berenadors de Xorret de Catí.

Allí, es va dur a terme l'avaluació final de les persones participants, que van expressar la seua satisfacció, per esforç i el temps dedicat durant els dos dies coneixent, aplicant i experimentant en primera persona i en un magnífic escenari, la quantitat d'informació plantejada durant totes les hores del curs.

 

Patrocinadores: