Per unes muntanyes més sostenibles

Per unes muntanyes més sostenibles

Hui es presentarà a Xàbia una Declaració Institucional sobre el Dia Internacional de les Muntanyes, des del Comité de Muntanya i Sostenibilitat de la FEMECV.
  • icono
    Muntanya i Sostenibilitat
Carlos Ferrís, president de FEMECV

 
 
Cada 11 de desembre, des de fa ja 17 anys, celebrem el Dia Internacional de les Muntanyes. Enguany, el tema proposat per l'ONU per a commemorar aquest esdeveniment és la biodiversitat de les Muntanyes. Ens diu l'Organització de Nacions Unides, i els qui practiquem muntanyisme ho sabem, que les muntanyes són uns dels paisatges més espectaculars del món i els seus ecosistemes són rics en biodiversitat.
Des de la Federació d’Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana (FEMECV) volem sumar-nos enguany a aquesta celebració reivindicant un muntanyisme més sostenible. Cada xicotet gest, cada persona que passeja per la muntanya, pot amb els seus actes ajudar a preservar la biodiversitat del nostre entorn. És a les nostres mans fer-ho i és la nostra responsabilitat donar exemple. Perquè si els que estimem les muntanyes no les cuidem. Com podrem exigir que ho facen uns altres?
 
És per això que tots hem de començar a incorporar canvis en la nostra vida que es traduïsquen en pràctiques esportives més sostenibles. El muntanyisme, considerat com a esport, té més d'un segle d'història a la nostra regió, però aquesta forma de vida, de contactar amb la naturalesa, es remunta a centenars d'anys arrere. Malgrat l'afecte i el respecte que els amants de les muntanyes sentim cap a elles, deixem una profunda petjada que les danya i les emmalalteix.
La crisi sanitària que travessem ha espentat a la gent a l'aire lliure, a les muntanyes. Que cada vegada més persones s'aficionen als esports de muntanya i gaudisquen d'ells és sempre una bona notícia. El muntanyisme s'ha posicionat com una pràctica segura, per a gaudir amb amics o en família. Però en els últims mesos s'han vist imatges que tiraven per terra tot aquest bonic plantejament. Paratges col·lapsats, centenars de persones concentrades en una ruta i carreteres repletes de vehicles a motor particulars.
 
En FEMECV creiem que s'ha de potenciar la mobilitat sostenible i l'ús de transport públic o col·lectiu per a accedir a les muntanyes. La pràctica del muntanyisme hauria de tindre el mínim impacte en el medi natural i per a això hem de posar en marxa mesures restrictives que limiten l'accés i eviten la massificació.
Les muntanyes són de tots, però també són de les generacions futures. És la nostra obligació preservar-les perquè puguen continuar gaudint-se en els pròxims segles.
Per a cuidar-les i que l'acostament a aquests espais naturals siga sostenible cal formar-se i actuar amb seguretat i responsabilitat. Des d'aquesta tribuna us convide a conéixer els més de 400 centres excursionistes i clubs de muntanya existents en tota la Comunitat. Col·laboreu amb ells, federeu-vos, apunteu-vos a les seues activitats. És en aquestes entitats on trobem als vertaders coneixedors de la muntanya i també als seus guardians. Som els principals interessats a tindre unes muntanyes més sostenibles perquè puguem continuar celebrant aquest dia molts anys més.
 
I finalment, permeteu-me que us convide a sumar-vos a la festa. L'11 de desembre és el dia per a homenatjar i celebrar les nostres muntanyes. No dubteu a compartir les vostres experiències i el vostre amor per la nostra naturalesa amb les etiquetes: #FEMECVMontañasSostenibles i #FEMECVMuntanyesSostenibles.
 
(Article d'opinió publicat en el diari Levante, el dia 11 de desembre de 2020 ENLLAÇ A LA PUBLICACIÓ).
 
 

Patrocinadores: