Borrasca Filomena: consells de la Vocalia de Seguretat i Salut.

Borrasca Filomena: consells de la Vocalia de Seguretat i Salut.

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha emés l'avís taronja, i en algunes zones roig, per risc important de nevades.
Vocaia de Seguretat i Salut

 
En concret, a l'interior de Castelló (nord i sud), l'interior de València (nord i sud), i l'interior i litoral d'Alacant, ara com ara, fins al dissabte 9 de gener de 2021 a les 23.59, encara que la previsió de nevades romandrà durant el diumenge. L'acumulació de neu prevista en les tres províncies de la Comunitat Valenciana és de 15-20 cm. Aquestes nevades les està causant la borrasca denominada per AEMET com Filomena, i provocarà diferents fenòmens meteorològics adversos en tota la Península.
 
En aquesta situació meteorològica, i davant les justificades ganes de realitzar activitats de muntanya hivernal per tot el públic muntanyenc de la Comunitat Valenciana, des de la Vocalia de Seguretat i Salut de la FEMECV volem fer una crida a la prudència i a reforçar les mesures de seguretat en muntanya, a tot el col·lectiu muntanyenc i als qui no practiquen esports de muntanya, però volen gaudir dels paisatges nevats sense eixir de la Comunitat Valenciana.
 
En aquesta última setmana hem pogut veure en altres llocs de la geografia espanyola, que han viscut importants nevades, la creació d'embossos i bloquejos de vehicles en les carreteres de muntanya, accidents molt greus de màquines llevaneu, i diversos accidents i incidents en muntanya provocats per allaus, extraviaments i hipotèrmia. Confiem que la responsabilitat conjunta de tots/as evite aquests successos a les muntanyes de la Comunitat Valenciana, i recomanem seguir les següents mesures de seguretat.
 
La primera mesura de prevenció que us recomanem és evitar el viatge a les zones de muntanya mentre estiga nevant, sobretot si no tens experiència i equip per a conduir amb neu i/o gel, així com en activitats de muntanya hivernals.
 
En segon lloc, abans de decidir-se a desplaçar-nos amb el nostre cotxe per carreteres de muntanya, hem de consultar l'estat de les carreteres (http://infocar.dgt.es/etraffic/).
 
Si l'accés per carretera a la nostra destinació està obert, abans d'iniciar el nostre viatge, hem de prendre unes certes mesures de seguretat hivernal amb el nostre vehicle: assegurar-se que el vehicle manca d'avaries, revisa els nivells dels líquids del cotxe, els pneumàtics estan en bon estat, mantindre el depòsit de combustible ple, portar cadenes adequades als pneumàtics del vehicle o utilitzar pneumàtics d'hivern, portar una mica de menjar, aigua i alguna manta o sac de dormir.Durant el viatge, augmenta la distància de seguretat, redueix la velocitat, utilitza marxes llargues, i evita frenades o maniobres brusques. Amb el cotxe, sempre ens mantindrem en carreteres principals, evitant camins i pistes no pavimentades.
 
La planificació de la simple estada i visita a un entorn de muntanya, nevat, i amb la predicció que hi ha actualment, hauria de realitzar-se en llocs molt coneguts i controlats.
Hem de calcular l'horari previst en funció de l'activitat, distàncies i desnivells, així com la meteorologia prevista, considerant un ritme de progressió lent. La duració total de l'activitat ens ha de donar temps suficient per a aconseguir el nostre objectiu, sense que es faça de nit, ni a la muntanya, ni en la carretera de tornada a casa, per la qual cosa hauríem d'iniciar l'activitat al principi del matí. Hem de disposar d'un pla alternatiu per a acurtar l'activitat. Evita eixir només, avisa on vas i l'horari previst per a tornar.
 
A la muntanya hivernal i entorns nevats, hem d'equipar-nos adequadament. Utilitzarem unes botes de muntanya d'hivern, polaines, calcetins de muntanya, samarreta/s i pantalons tèrmics (primera capa), folre polar o similar (segona capa), i jaqueta i pantalons impermeables i paravents (tercera capa), capell, guants, ulleres de sol per a muntanya, protecció solar, i l'equip propi de l'activitat (raquetes de neu i bastons, grampons i piolet, o esquís).
 
En la Comunitat Valenciana no disposem de Butlletí de Perill d'Allaus, però en tractar-se de neu recent, en unes certes orientacions pot tindre molta acumulació i en determinats vessants podrien produir-se allaus. Per tant, llevat que es tracte d'esportistes experimentats, hem de moure'ns per itineraris amb poc pendent i en zones boscoses; en cas contrari, haurien de portar i saber utilitzar tots els membres del grup, el detector de víctimes d'allau (DVA), sonda i pala.
 
En la selecció del nostre itinerari hem de tindre en compte que les senderes que utilitzem en època estival, poden quedar completament coberts per la neu, dificultant molt l'orientació, o ser intransitables sense equip d'alpinisme (grampons i piolet). Així doncs, al costat del mapa i la brúixola, un GPS de muntanya, amb la cartografia de la zona i tracks carregats, és imprescindible.
 
En cas que sorgisca qualsevol imprevist, hem de portar un telèfon mòbil protegit i amb la bateria carregada, farmaciola, sac de dormir i funda de vivac, frontal, xiulet, aigua (algun termo amb alguna infusió) i menjar.
 
En qualsevol cas, hem d'actuar amb prudència, i estar atents a la meteorologia, i l'estat de les persones del grup. No començarem o suspendrem l'activitat si les condicions meteorològiques empitjoren. Mantindrem al grup unit. Beurem i menjarem adequadament. Ens protegirem del fred anticipadament. Si patim algun accident, ens extraviem, o un altre problema, demanarem ajuda a les persones que hi haja pròximes i, si és necessari, no demorarem l'avís al 112.
 
La muntanya hivernal entranya un risc per al qual són necessàries tècnica i experiència, però si no tens la preparació adequada, pots participar en les activitats dels clubs de muntanya o contractar una empresa de turisme actiu o guia professional.
 
 

Patrocinadores: