Entrevista a fons la Coordinadora d'Activitats Asociaciatives i de Esport a l’Escola

Entrevista a fons la Coordinadora d'Activitats Asociaciatives i de Esport a l’Escola

Martesa Bello realitza dues tasques importants en la nostra federació: la part no competitiva del nostre calendari i la promoció de l'esport de muntanya als centres educatius valencians.
1
Equip de comunicació

 

Explica'ns sobre la teua trajectòria en FEMECV. Com i quan vas començar a treballar per a la Federació?

En donar un gir professional (vinc del món dels números a nivell formatiu i professional) i tenint en compte una de les meues passions que és la muntanya, vaig decidir fer el cicle formatiu de “Conducció d'activitats físic esportives en el medi natural”. En acabar vaig optar per sol·licitar les pràctiques en la FEMECV, en la vocalia de Muntanya Inclusiva i Solidaritat. El àmbit social i inclusiu sempre m'ha interessat. Em van agafar i vaig estar diversos mesos col·laborant en aquesta vocalia, treballant en l'etiquetatge per a la cadira Joëlette d'alguns dels senders homologats. Em vaig dedicar fonamentalment al treball de camp realitzant les rutes senzilles primer, veient la seua viabilitat per a anar amb la cadira i després realitzant-les amb ella i un grup de voluntaris formats per a ésser pilots de la Joëlette.

També durant aquest període de pràctiques vaig col·laborar puntualment amb altres vocalies i vaig començar a conéixer la FEMECV des de dins.

Poc després d'acabar les meues pràctiques, en la Federació estaven pensant en una figura per a la coordinació d'activitats no competitives a causa del volum de treball així que em vaig presentar a l'oferta.

 

Quines activitats s'aborden des del teu departament?

Les activitats no competitives són activitats associatives on l'objectiu principal és fomentar l'activitat física en el medi natural, la convivència entre clubs i donar a conéixer l'espai natural que tenim en la CV.

Són activitats on, en algunes d'elles, es fomenta també la participació dels mes xicotets (les que estan en la Lliga Sargantanes) i s'afavoreixen les relacions entre els participants que molts d'ells són famílies.

 

En què consisteix el treball diari dins de l'àrea d'activitats no competitives?

En realitat, el meu treball en aquesta àrea és fer de nexe d'unió entre la FEMECV i els clubs adjudicats anualment per a cada activitat. M'encarregue bàsicament de fer el seguiment de l'organització per part del club juntament amb la vocalia corresponent i això implica tasques com controlar que es compleixen els terminis de cartelleria i inscripcions, que se sol·liciten els permisos necessaris en els organismes oficials per a la realització de les activitats, custòdia i revisió de documents com el pla de seguretat que han d'emplenar, convenis, assegurances, serveis etc. Resoldre qualsevol dubte que puguen tindre. En realitat, soc aqueixa persona accessible per a ells en la Federació juntament amb els vocals, a la qual poden acudir davant qualsevol consulta relacionada amb l'organització de la seua activitat.

 

Quines diferències existeixen respecte als departaments d'activitats de competició?

Bàsicament en les activitats no competitives, l'objectiu principal és el gaudi, passar una estona agradable en el medi natural, relacionar-se i per tant el nivell d'exigència és menor que en la competició, en qualsevol cas. S'intenten realitzar activitats accessibles a tota mena de públic fomentant la participació.

Les activitats competitives porten implícites més normes, controls etc…el que fa que siguen més complicades en la seua organització i control.

El públic al qual ens dirigim en les associatives són famílies i persones afins a la muntanya de totes les edats (incloses les persones d'edat avançada, menors d'edat o amb alguna discapacitat).

 

Quina és la part més gratificant del teu treball?

És un treball dinàmic, social i encara que és cert que hi ha molt de gestió en el dia a dia, al final és un treball molt humà perquè estic en constant contacte persones, ja siga a través dels clubs, vocalies o participants. Encara que no sempre és fàcil (ho reconec), treballar amb persones sempre m'ha agradat.

És gratificant poder col·laborar en què el resultat d'una activitat es desenvolupe sense incidències, on s'aconsegueix l'objectiu desitjat i la gent s'emporte una grata experiència en la participació de la jornada.

 

Quins pròxims projectes hi ha sobre la taula?

Hi ha coses a perfilar. Encara que ja hi ha diversos protocols d'actuació quant a aquestes activitats, sí que crec que en la pràctica i a vegades, falta dur-los a terme i ser més rigorosos en els procediments (sempre deixant una part a la flexibilitat i improvisació quan siga necessari). Des del meu punt de vista falta unificar i desenvolupar criteris.

La idea és donar major pes i visibilitat a aquestes activitats. Acostar la FEMECV als clubs fomentant la seua implicació i participació en elles d'una banda i promovent la col·laboració entre ells per una altra. També fomentar la participació equilibrada d'aquesta mena d'esdeveniments en les tres províncies dins de la CV.

 

Enguany estàs al capdavant de la coordinació de “Esport a L’Escola”, programa que promociona la pràctica de l'activitat física i l'esport en l'alumnat de primària. Quin acolliment ha tingut l'esport de muntanya?

La FEMECV col·labora enguany en dos projectes amb alguns centres educatius CEPAFE: Esport a l’Escola gestionat per la Generalitat per a alumnes de 5é-6é primària i 1r-3r Això i Esport a l’Escola +1h gestionat per la Fundació Trinidad Alfonso que és per a alumnes de 3r-4t primària.

La veritat és que la FEMECV és una federació molt sol·licitada pels centres educatius per l'atractiu de les disciplines que s'imparteixen per a l'alumnat d'aqueixa edat. Enguany les disciplines que s'imparteixen són escalada i iniciació al senderisme.

 

Quines són les vostres expectatives per als pròxims cursos?

La idea és poder millorar la coordinació i la implicació entre els centres, els tècnics esportius que col·laboren i les entitats que les impulsen perquè d'aquesta manera puguem arribar de la millor forma possible a aquest col·lectiu en edat escolar donant visibilitat a la FEMECV en les seues diferents disciplines i mes concretament en les enfocades a famílies i joventut.

Amb la nostra participació en aquest projecte posem el nostre granet d'arena en l'educació a l'hora d'intentar inculcar els valors i els beneficis que aporta l'Esport en el Medi natural.

D'altra banda, i a partir del que transmetem a l'aula, també intentem despertar-los la inquietud i el desig de continuar aquesta pràctica de l'una o l'altra manera fora de l'aula, de l'entorn escolar, donant-los a conéixer la FEMECV, els clubs de la zona etc.

 

Més enllà del teu lloc de treball en FEMECV, eres aficionada a la muntanya?

Des de xicoteta he estat en contacte amb la naturalesa i des de sempre m'ha agradat. He crescut en una gran ciutat (Madrid) però en la meua família sempre s'ha fomentat l'amor i el respecte al medi natural. La major part dels meus viatges me'ls programe i organitze perquè siguen d'esport en la naturalesa. Isc a la muntanya diria que setmanalment i ho necessite quasi com el respirar. Més que una afició, per a mi la naturalesa i el rural és un estil de vida.

 

Quin és el teu esport de muntanya favorit?

He picotejat ací i allà però bàsicament el que faig actualment és senderisme, en major o menor altura, però senderisme i trekking.

 

Patrocinadores: